Aktuális projektek

NEETs NEED SPORT
2021.03.01. – 2023.03.01.
A projekt általános célja olyan képzési eszköztár kidolgozása, melynek birtokában ifjúsági munkások, edzők és más szakemberek a sport csatornáján keresztül javíthatják marginalizálódott fiatalok (NEETS: 14 – 29 éves, oktatásban, képzésben részt nem vevő, a munkaerőpiacon inaktív fiatalok) munkaerőpiaci helyzetét. A program során tréninganyagot készítünk, jógyakorlatokat kutatunk, nemzetközi ifjúsági munkás hálózatot hozunk részre. Emellett – tekintettel a témában szerzett korábbi tapasztalataira – a projektgazda román partner szervezetünket bízta meg a program monitorozásával és értékelésével.
A kétéves Erasmus+ programban partnereink: Complexul Cultural Sportiv Studentesc Tei (Románia), Unio de Federacions Esportives de Catalunya (Spanyolország), Restorative Justice for All International Institute (Egyesült Királyság).

Score for Respect projekt:
A Score for Respect projekt célja menekültek fizikai és szellemi jólétének biztosítása, valamint a beilleszkedésük elősegítése. Egyesületünk olyan pályán és pályán kívül tevékenységeket szervez a futball edzéseken és bajnokságokon kívül mint, a nyelvi órák, munkaerőpiaci tanfolyamok. Munkatársaink a futballon keresztül próbálják bevonni őket a szociális ellátórendszerbe, ahol többek között lakhatás és egészségügyi szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Lehetőségük van részt venni ösztöndíjprogramokon, aminek segítségével folytathatják tanulmányaikat, illetve munkába álláshoz szükséges eszközöket kaphatnak. A non-formális oktatási módszerek révén az OSE célja a társadalmi kapcsolatok javítása, valamint a menekültek és a befogadó közösség közötti kommunikáció elősegítése.

NEMECSEK Sportprogram
2021-ben A Hintalovon Alapítvány Magyar Olimpiai Bizottság Esélyegyenlőségi Bizottságával gyermekvédelmi programot indított útjára NEMECSEK Sport néven, melynek célja, hogy közösen tegyenek a gyermekvédelemért a sport terén. Az a megtiszteltetés ért minket, hogy meghívást kaptunk a NEMECSEK Sport Tanácsadó Testületébe. A kéthavonta összeülő testület célja egy olyan új gyermekvédelmi irányelv összeállítása, amelyben a sport minden résztvevőjének szempontja érvényesül, és amely biztonságosabbá teheti a sport világát a gyerekek számára.

Még több információ: https://hintalovon.hu/nemecsek-sport/

Street Child World Cup
A 2010 óta megrendezésre kerülő Street Child World Cup történetében az Oltalom Sportegyesület részvételével először indul magyar csapat az utcán vagy gyermekvédelmi intézményben élő gyermekek számára rendezett futball világbajnokságon. A 10 napos, művészeti fesztivállal és az utca- illetve gyermekvédelmi gondozásban élt vagy élő gyermekek helyzetére fókuszáló kongresszussal egybekötött futball bajnokságra 2022. október 7-16 között kerül sor.

Az utcagyerek világbajnokság amellett, hogy lehetőséget teremt 14-17 éves fiatalok számára, hogy futball tudásukat összemérjék, mind a művészeti fesztivállal, mind a gyerekek részvételével zajló kongresszussal egyedülálló alkalmat biztosít a fiatalok számára, hogy különböző csatornákon keresztül hallathassák hangjukat valamint a világ különböző pontjairól érkezett fiatalokkal együtt gondolkodva közösen fogalmazhassák meg, hogyan lehetne körülményeiken változtatni.

A 2022-es FIFA Labdarúgó Világbajnokság helyszínén, Katarban megrendezésre kerülő bajnokságra már 2021-től megkezdődött mind a játékosok, mind az őket kísérő edző és szociális munkások felkészítése. A rendszeres futball edzéseken túl, a gyermekjogokat játékos formában megismertető workshop mellett Egyesületünk a családon belüli erőszak visszaszorítása témakörében végzett “advocacy” tevékenységgel készül a. Emellet több, a gyermekvédelemre, a esemény kommunikációjára valamint a bajnoksággal kapcsolatos logisztikai kérdésekre fókuszáló megbeszélésen, szemináriumon vettünk/veszünk részt az októberi indulásig.