Lezárult projektek

Football for Respect!

2018.01.01. – 2018.12.31.

A projekt keretében hátrányos helyzetből induló, és menekült fiatalok beilleszkedését segítjük a futballban rejlő különleges erő által. Ingyenes, rendszeres edzéseket kínálunk 6 helyszínen és bajnokságokat szervezünk, amelyeken az Oltalom Sportegyesületben focizó fiatalok más társadalmi csoportokba tartozó gyerekekkel és felnőttekkel ismerkedhetnek meg a pályán. Edzéseinken, a szociálisan érzékeny edzők mellett szociális munkásaink is részt vesznek, akik lakhatási, tanulmányi, egészséggel kapcsolatos, illetve egyéb hivatalos ügyekben segítenek sportolóinknak. Női klubot szervezünk, amely lány csapatunk tagjai számára nyújt speciális támogatást. Álláskeresésben, pályaorientációban, álláskeresési és interjús techinkák elsajátításában, önéletrajz írásban is személyre szabott segítséget nyújtunk. Ifjúsági vezető programunk során 2018-ban 10 ifi-vezetőt választunk ki és képezünk, akik egy ösztöndíj program keretében továbbtanulhatnak, illetve aktív részt vállalhatnak az Oltalom Sportegyesület eseményeinek szervezésében és lebonyolításában, az edzések megtartásában. Kiemelten fontos számunkra, hogy egyesületünk tagjai más társadalmi csoportokkal ismerkedjenek meg a pályán, erre adnak lehetőséget Fair Play Football Roadshow-nk eseményei, amelyek során különböző háttérrel rendelkező csapatok játszanak együtt a football3 szabályok szerint, amely segít a játékosoknak jobban tisztelni egymást, nyitottabnak lenni, párbeszédbe lépni a másikkal. Nyári táborunk a sporton túl kikapcsolódást és új barátságok születésének lehetőségét is jelent fiatal játékosaink számára, menekült sportolóink pedig magyar nyelvtudásukat is fejleszthetik. Sportolóinkkal nemzetközi tornákra és futball eseményekre utazunk.Ezek nem csupán életre szóló élményt és a legnagyobb motivációt jelentik számukra, de remek nyelvgyakorlási lehetőséget is kínálnak.

 

Welcome to the pitch!

  1. 01. 01. – 2018. 12. 31.

Az Európai Bizottság által támogatott projektünkben Magyarországon élő felnőtt menekültek számára heti több alkalommal biztosítunk focizási lehetőséget. Játékosaink elsősorban Budapesten és környékén élnek. Kiemelt célunk, hogy menekült résztvevőink minél több személyes kapcsolatot építsenek ki hazánkban, melyet a nyitott edzések és az általunk szervezett Fair Play Footbball Roadshow bajnokságok is elősegítenek. Emellett a résztvevők beilleszkedését egyéni szociális munkával és álláskeresési szolgáltatásokkal támogatjuk.

 

Football3 for Respect!

  1. 01. 01. – 2018. 12. 31.

A projekt célja a streetfootballworld által kidolgozott, ún. football3 módszer továbbfejlesztése, futballedzéseken való alkalmazása, illetve tananyag összeállítása képzők képzéséhez. A projekt a tavaszi, budapesti találkozóval indult. A 2 napos workshop után Gödöllőn rendeztünk egy Fair Play Football Roadshow bajnokságot, ahol – mint mindig – kizárólag football3 szabályokkal játszottunk. A második találkozó Dublinban volt a Menekültek Világnapja alkalmából rendezett nagyszabású focibajnoksággal egybekötve. 2017. őszén csapatunk a kölni football3 fesztiválra utazhat.

A projektet az Erasmus+ támogatja.

 

Partnereink:

 

iPass – International Partners Sharing Skills

  1. 01. 01. – 2018. 12. 31.

Ezt a projektünket a Homeless World Cup koordinálja, 21 partnerszervezet részvételével. Szakmai workshopokon és évente egy európai utcai foci fesztiválon keresztül osztják meg a partnerek tapasztalataikat illetve fejlesztik a hajléktalan játékosok készségeit!

A projektet az Erasmus+ támogatja.

Még több info a projektről itt olvasható.

Team Up for NEETs! – Innovation in Youth Employability

  1. 10. 01. – 2017. 09. 30.

Team  Up for NEETs! projektünk során partnereinkkel áttekintettük, hogy a sportot milyen álláskereső technikákkal lehet összekapcsolni, hogy segítsük a hátrányos helyzetű fiataljaink munkaerő-piaci integrációját. A projekt során 6 találkozón vettünk részt, illetve mi is vendégül láttuk partnereinket, akik közelebbről megismerhették fociedzéseinket, álláskereső szolgáltatásainkat és munkatársainkat.

A tapasztalatcseréből és közös gondolkodásból egy ifjúsági segítőknek szóló kézikönyv születik, melyet 2017. őszén mutatunk be.

A projektet az Erasmus+ támogatja.

Partnereink:

Még több info a projektről itt olvasható.

 

UEFA Foundation for Children

2016. 06. 15. – 2017. 06. 14.

Az UEFA Foundation for Children Refugee Support Programme támogatásával 2016. júniusában indítottuk el 12 hónapos futball programunkat egy kísérő nélküli menekült gyerekek lakóotthonában. A heti rendszerességű zárt és nyitott edzéseken kívül menekült játékosaink nagy számban vettek részt a Fair Play Football Roadshow bajnokságainkon, egyéb hazai és nemzetközi eseményeinken. A résztvevőket szociális munkásaink támogatták oktatási, lakhatási, álláskeresési, bevándorlási és egyéb ügyeikben.

 

IRIS – Innovative Learning Resources to Foster Equal Participation in Grassroots Sports, Dealing with Discrimination, Racism and Violence Incidents

04. 01. – 2016. 12. 31. 

2016 decemberében zárult IRIS projektünk, melyben a partnerek olyan innovatív tanulási eszközöket fejlesztettek, amelyek elősegítik a tömegsportban és iskolai sportban előforduló erőszak és diszkrimináció megelőzését, elsősorban a testnevelő tanárok és edzők képzésén keresztül.  A projekt fő terméke egy 6 nyelvű, bárki által elérhető on-line képzési felület, amit az iris-sport.eu/hu/ oldalon lehet elérni. A képzési anyag segít az edzőknek és pedagógusoknak megelőzni, időben felismeri és kezelni a diszkriminációt, rasszizmust és erőszakot.

Ezen kívül testnevelésórákon és edzéseken használható jó gyakorlatokat gyűjtöttünk össze, gyerekek számára érzékenyítő képregény és játék is készült.  

Egyesületünk megbízásából készült a gyerekeknek szóló rajzfilm spot, ami itt tekinthető meg.

A projekt zárókonferenciáját és utolsó partnertalálkozóját Egyesületünk szervezte a budapesti Wesley János Lelkészképző Főiskolán.

A projektet az Erasmus+ támogatta.

partnereink:

 

European Street Soccer Coach

2013. 08. – 2015. 08.

A projekt során egy egyedülálló módszertani kézikönyv készült, amely segíti a szakembereket abban, hogy különböző kirekesztett csoportokat (hajléktalanok, menekültek, etnikai kisebbségek, állami gondozottak, szenvedélybetegek, mentális betegséggel küzdők.) hogyan fejlesszenek hatékonyan utcai foci segítségével.

A kézikönyv innen tölthető le.

A projekt a Grundtvig program támogatásával valósult meg.