Homeless World Cup

Homeless World Cup 2019

A világ legnagyobb, nemzetközi grassroots football eseménye, amelyen 2005 óta rendszeresen részt vesznek csapatink. A bajnokság mindig hatalmas élmény sportolóink számára, így külön öröm hogy a 2019-es évben újra női csapatot is delegálhattunk a tornára. Az edző és a manager kíséretében 8 olyan játékos utazik a Homeless World Cupra, akik rendszeresen részt vettek edzéseinken és a Fair Play Football Roadshow eseményein, illetve egyesületünk egyéb programjain is olyan magatartást tanúsítanak amivel kiérdemelték hogy viseljék a magyar mezt. A világbajnokság előtti három hónapban zajló intenzív felkészülési időszak, heti négy edzéssel minden évben nagy kihívás elé állítja az edzőket és a játékosokat is, de szerencsére az eredmény sem marad el: erőnlétben évről-évre felvesszük a versenyt a világ legjobbjaival. 2018-ban az Oltalom Sportegyesület által kiállított magyar válogatott a 3. helyezést szerezte meg a Mexikóvárosban megrendezett világbajnokságon. A 2019-es évben az Egyesül Királyság beli Cardiff adott otthon a rendezvénynek, ahol 46 nemzet csapott össze a legjobbnak járó kupáért. 

 

 

Részletek Lajtos Gábor élménybeszámolójából:

Az első napokban városnézés mellett részt vettünk a torna felavató ünnepségen, ez minden évben jellegzetessége a tornának,  hogy az adott városban felvonulnak a különböző nemzetek melyek résztvevők a tornán.46 nemzet hangjától volt hangos Cardiff belvárosa illetve, a Walesi Principality Stadium (Walesi Millenium stadion), parkolója zengett e nemzetek hangjától.

Az első játéknap nem kezdődött jól számunkra, ugyanis Francia országgal szemben 5-3 arányban alul maradtunk. Talán utólag nézve ezen a balszerencsésnek mondható mérkőzésen múlott a sikerünk.

Második játéknapon  összeszedettebbek lettünk, az első meccsünkön korra délután Pakisztán ellen játszottunk 11-1 arányban nyertünk. A másik mérkőzésen Észak Írországgal csaptunk össze mely mérkőzésen szoros eredménnyel  2-1-re hoztuk a meccset.

Harmadik játéknapon első mérkőzést Izrael ellen játszottuk, és nyertünk 8-1 arányban, a második mérkőzésen Portugália ellen léptünk pályára . Sajnos elég súlyos 9-1 arányban vereséget szenvedtünk. Ezen mérkőzés után kissé megtörtünk és ekkor mentálisan  össze kellett volna szedni magunkat.

 Negyedik játéknapon új csoportba sorsoltak(Mexikó,Chille,Bulgária, Costa Rica, Írország)voltak csoport ellenfeleink.

Ezen a játéknapon első mérkőzésünket Costa Rica ellen vívtuk, és 7-6 arányban alul maradtunk. Úgy érzem ,hogy  ez a mérkőzés is sors döntőnek számított számunkra A soron következő meccsünket Írország ellen játszottuk és sajnos ezen a mérkőzésen is alul maradtunk.

Az ötödik játéknapon Mexikóval játszottunk egy elég szoros mérkőzést amit sajnos 7-6 arányban el szenvedtünk. De ekkor úgy éreztük ,hogy ellenük játszottunk a leg összeszedettebben.

A hatodik játéknapon Chille és Bulgária következett, Chille ellen 8-2 –re kaptunk ki Bulgária ellen pedig 6-5 arányban szenvedtünk vereséget.

A hetedik játéknapon a tizenhetedik és huszonegyedik helyosztó mérkőzéseket játszottunk. Először Skóciát vertük  6-2 arányban, majd Zimbabwe ellen 6-4 re nyertünk. Amivel bekerültünk a helyosztó döntőjébe. 

Hazai porondon

Az utóbbi években jelentek meg kissebb cikkek az interneten a hajléktalan világbajnokságról illetve Magyar csapat szerepléséről. Véleményem szerint sokkal több figyelmet, érdeklődést, nyilvánosságot érdemelne ez a dolog. Ugyanolyan sport eseménynek tartom mint bármilyen más nemzetközi rendezésű sport eseményt. Úgy gondolom, hogy az Oltalom Sportegyesület, nem csak a hajléktalanokra és elesett emberekre ,hanem úgymint jó magam,  a hátrányos helyzetben lévő gyerekekre és fiatalokra is hatalmas munkát, energiát és figyelmet fordít . Nagyon hiányolom a közmédiát. Nem azt akarom mondani ezzel, hogy reflektorfénybe kellene helyezni ezt a sporteseményt, de azért még is csak egy világbajnokságról van szó. Talán a több figyelemmel és médiával, reklámokkal, érdeklődést lehetne kelteni az emberekben a sportággal kapcsolatosan.