Szabályrendszer, avagy football3

Fair Play Football Roadshow bajnokságunk meccsein különleges, úgynevezett football3 szabályrendszert alkalmazunk, amit nemzetközi partnerünk, a streetfootballworld és a streetfootballworld hálózatában résztvevő, hozzánk hasonló szervezetek közösen dolgoztak ki.
A football3 alapját olyan értékek képezik, mint a fair play, az egyenlőség, a csapatmunka és a tisztelet, amelyek ugyanannyira fontosak a játékban, mint maga a futballtudás. A módszert a délszláv háború idején is alkalmazták egymással konfliktusban álló közösségek közötti béke megteremtése céljából.
A football3 arról kapta nevét, hogy a mérkőzés 3 félidőből áll: az első félidőben a két csapat megegyezik a szabályokról, a második félidőben zajlik maga a meccs, a harmadik félidőben pedig közösen elemzik ki a játékot és döntenek arról, hogy melyik csapatnak hány fair play pont jár.
Az igazi fair play bajnokság egyik legfontosabb eleme, hogy hasonlóan a grund focihoz, a pályán nincsenek bírók. Őket a football3 szabályokat jól ismerő és a Fair Play futballnak elhivatott mediátorok helyettesítik, akik a mérkőzés alatt jó esetben nem szólnak bele a játék menetébe. Az előforduló szabálytalanságokat a játékosok kézfelemeléssel jelzik, és egymás között tisztázzák, az esetleges szankciókban közösen állapodnak meg.
Egy-egy bajnokság megkezdése előtt a fair play mediátorok tréninget tartanak a csapatokból delegált 2-2 főnek, amely során tisztázzák a szabályokat, illetve a bajnokság menetét. Az itt résztvevő csapattagok feladata, hogy a fair play szellemet és hozzáállást átadják társaiknak. A mérkőzés megkezdése előtt közvetlenül a mediátorok megbeszélést tartanak a csapatok összes játékosával, amely során néhány szóban ismét megerősítik a fix szabályokat és közös megegyezéssel jelölik ki a választható szabályokat. (Mind a fix, mind pedig a választható szabályok az aktuális viszonyoknak, illetve a szervezők és részvevők igényeinek, fantáziájának megfelelően bővülhetnek, illetve szűkülhetnek.) A mérkőzések befejeztével ismét egy rövid, értékelő beszélgetést tartunk: a fair play mediátorok az élményeikről kérdezik a játékosokat, illetve azt is megvizsgálják, sikerült-e betartani a szabályokat. A szabálytalanságokat minden esetben fontos említeni, nehogy annak látszata alakuljon ki a résztvevőkben, hogy a fair play ellenére a közösen kialakított keretek szabadon áthághatók. Ahol és amikor erre lehetőség nyílik, videós elemzést is alkalmazunk: professzionális technikával rögzítjük a pályán zajló eseményeket, majd a meccsek utáni beszélgetés során a játékosokkal együtt nézzük meg a fair play mozdulatokat, jó védéseket, gólokat, támadásokat. A fair play pillanatok tudatosításán túl a videós elemzés lehetőséget ad visszanézni és elemezni a vitás helyzeteket is, ami szintén támogatja a csoportok közötti jó viszony kialakulását.