Elindult Belgrádba az Oltalom Sportegyesület csapata a Harmadik Európai Utcai foci Fesztiválra

A Harmadik Európai Utcai foci Fesztivál Belgrád utcáin ünnepli a fiatalok integrációját, a futball iránti szenvedélyt és a fair playt.

2011. május 11. és 15. között fiatalok egész Európából a harmadik Európai Utcai foci Fesztiválra gyűlnek össze. A fesztivált a Streetfotballworld és hálózatának tagjai, a Futball Friends szervezték (Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Szerbia), közösen az Európai Bizottság Bővítésért felelős biztosával és az UEFA-val.

Magyarország színeiben az Oltalom Sportegyesület lép pályára a 8 fiatalból összeállt csapattal.

A csapatban 4 fiú és 4 lány fogja képviselni Magyarországot. 3 lány és 1 fiú Szegedről, 1 lány és 3 fiú a budapesti csapatból került be a keretbe, a több mint fél éven át tartó felkészülés után.
“A Belgrád 2011 nem a győzelemről fog szólni, hanem a fair playről, a toleranciáról és a tapasztalatcseréről, mindarról, melyről az UEFA Tisztelet Kampánya is szól” jelentette ki Senes Erzik, az UEFA alelnöke és az UEFA Fair Play és Társadalmi Felelősségvállalás Bizottságának elnöke.
Erre az eseményre 20 delegáció érkezik egy-egy európai szervezetet képviselve, akik a futballt, mint eszközt használják társadalmi problémák megoldására. A delegációk fiatal vezetői olyan tevékenységet, csapatépítő alkalmakat és kulturális előadásokat szerveznek, melyek segíthetik a társadalmi integrációt, a verseny idején pedig mediátorként tevékenykednek. Minden meccset vegyes csapatok játszanak a szabályok szerint – bíró nélkül, a csapatok megállapodnak a szabályokban, hogy ezzel is a párbeszédet, a megértést és a becsületességet népszerűsítsék. A fesztivál részeként lesz még Freestyle foci, footbag, szájdobolás, DJ-k fellépése, hogy az esemény még színesebb és izgalmasabb legyen.
“160 15 és 18 év közötti fiú és lány érkezik EU országokból, EU jelölt és lehetséges jelölt területekről, hogy a focit ünnepelje, mely ösztönzi a dialógust, barátságokat formál és ápolja a békét” mondta Štefan Füle, aki az Európai Bizottságon belül a bővítési politikáért és az európai szomszédságpolitikáért felel.
A delegációk számára (melyek közül a legtöbb tagja a streetfootballworld hálózatnak) a fesztivál páratlan lehetőség a találkozásra, a tapasztalatcserére, hogy megvitassák, hogyan állítható a futball leginkább a társadalmi fejlődés szolgálatába.
„A belgrádi fesztivál a foci erejét ünnepli, mely ösztönzi a pozitív társadalmi változásokat és kiváló lehetőség a hálózat tagjai számára, hogy tapasztalatokat cseréljenek, és megmutassák mire képesek.” nyilatkozta Dr. Vladimir Borković, a streetfootballworld igazgatója.

Streetfootballworld: a győzelemhez egy csapat kell
A futball szeretetének segítségével a streetfootballworld egyéneket és szervezeteket hoz össze egy közös cél érdekében: képessé teszi a nehézsorsú fiatalokat arra, hogy felülemelkedjenek körülményeiken. A streetfootballworld hálózat 80 szervezetet egyesít, hogy a futball segítségével társadalmi kihívásokkal nézzenek szembe, olyanokkal, mint pl. az AIDS vagy a hajléktalanság. A Streetfootballworld egy nemzetközi szövetséget működtet, mely privát és állami szervezetekből áll, hogy erősítse hálózatának tagjait fejlesztési programokon és tapasztalatcseréken, tanácsadáson keresztül – mert az erősebb hálózati tagok jobb lehetőséget tudnak biztosítani az olyan fiatalok számára, akiknek erre leginkább szükségük van. A Streetfootballworldnek és tagjainak valamint a streetfootballworld hálózatnak az a célja, hogy 2015-re legalább 2,000,000 fiatalt érjen el a világon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.